فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 55 (پاییز 1399)

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 55 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زینب هروی زاده، مرتضی سام دلیری*، مرتضی مبلغی، امیرعباس موسوی، مجتبی نشائی مقدم صفحات 311-324

    تنش خشکی به عنوان یک چالش مهم در کاهش تولید در گیاهان شناخته شده است، معهذا شناسایی و معرفی ژنوتیپهای متحمل به تنش خشکی یکی از راهکارهای غلبه بر شرایط نامساعد محیطی است. بهمنظور شناسایی ژنوتیپهای متحمل و حساس برنج به تنش خشکی در مرحله گلدهی در شرایط مزرعه ای بر اساس شاخصهای تحمل و حساسیت، آزمایشی با 15 ژنوتیپ برنج در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دو محیط بدون تنش (غرقاب) و تنش خشکی در سال زراعی 1397 در دو منطقه عباس آباد و کتالم اجرا گردید. برای ارزیابی میزان حساسیت یا تحمل ژنوتیپ ها به تنش خشکی، عملکرد ژنوتیپ ها در شرایط بدون تنش (Yp) و تنش خشکی (Ys) و میانگین عملکرد کلیه ژنوتیپ ها در شرایط بدون تنش () و تنش ()، شاخص های تحمل تنش، میانگین حسابی (MP)، میانگین هندسی (GMP)، میانگین هارمونیک (HM)، تحمل (TOL)، تحمل به تنش (STI)، شاخص پایداری عملکرد (YSI)، شاخص عملکرد (YI) و حساسیت به تنش (SSI) مورد ارزیابی قرار گرفتند. از میان ژنوتیپهای مورد مطالعه ژنوتیپ های شصتک (62/54) و علی کاظمی (92/46) بهترتیب بیشترین مقدار را برای شاخص  HMنشان دادند. بر مبنای شاخص MP و GMP، ژنوتیپ های شصتک (04/61) و سنگ طارم (15/3) و بر مبنای شاخص STI به ترتیب ژنوتیپ های شصتک (54/1) و علی کاظمی (08/1) برتر بودند. کمترین مقدار شاخص حساسیت به تنش (SSI) و بیشترین مقدار شاخص پایداری عملکرد (YSI) با روند رتبه مشابه بهترتیب برای ژنوتیپ های شیرودی (32/0) و خزر (76/0) محاسبه شد. عملکرد در شرایط تنش (Ys) ارتباط مثبت و معنیداری با همه شاخصهای تنش به جز شاخص های تحمل (TOL) و میانگین هندسی (GMP) نشان داد. تجزیه کلاستر بر اساس 10 شاخص مورد مطالعه در شرایط تنش خشکی باعث تشکیل 2 گروه گردید. بر اساس نتایج تجزیه به مولفه های اصلی، دو مولفه اول بیش از 6/92 درصد از اطلاعات کل را شامل شدند. مولفه اول 76/58 درصد تغییرات کل را توجیه کرد. با توجه به شاخص تحمل خشکی ژنوتیپ های شصتک، علی کاظمی و سنگ طارم نظر به دارا بودن بیشترین میزان عملکرد در هر دو شرایط محیطی و داشتن شاخص تحمل به تنش بالا به عنوان ژنوتیپ های متحمل پیشنهاد می شوند.

    کلیدواژگان: تحمل خشکی، ژنوتیپ، شاخص تحمل، عملکرد دانه
  • قباد سلیمی، محمد فیضیان*، ناصر علی اصغر زاد صفحات 325-344
    جذب عناصر غذایی و ترکیب اجزای اسانس گیاه تحت تاثیر تنش خشکی قرار می گیرد. به منظور بررسی اجزای اسانس گیاه بادرشبو در پاسخ به تلقیح قارچ میکوریزا تحت شرایط تنش خشکی، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه ای انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح تنش خشکی بر اساس حداکثر تخلیه مجاز (MAD) (بدون تنش آبیاری کامل در حد ظرفیت مزرعه، 5/0 و 75/0 MAD) و دو سطح عدم تلقیح و تلقیح با قارچ (Glumus verciforme) بودند. اجزای اسانس از طریق کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی (GC/MS) شناسایی شدند. حدود 36 ترکیب در گیاه بادرشبو در تلقیح با میکوریزا تحت تنش خشکی شناسایی شد که 13 ترکیب، درصد بالاتری نسبت به بقیه ترکیبات دارا بودند. ترکیبات ژرانیال (3/18 درصد)، ژرانیول (98/30 درصد)، ژرانیل استات (78/26درصد) و نرال (94/11 درصد) بخش عمده اسانس را تشکیل می دادند. اعمال تنش خشکی و تلقیح با قارچ سبب افزایش درصد اجزای اصلی اسانس شد. اما میزان اسانس با افزایش شدت تنش خشکی تا 50/0 MAD کاهش یافت. بالاترین درصد اسانس (24/1 درصد) در تیمار تلقیح با قارچ میکوریزا در شرایط تنش 75/0 MAD به دست آمد. تنش خشکی سبب کاهش میزان عناصر پرمصرف نیتروژن، فسفر و پتاسیم در گیاه گردید. تلقیح گیاه با قارچ میکوریزا، میزان عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم را افزایش داد. بالاترین میزان پتاسیم در شرایط بدون تنش خشکی و تلقیح با قارچ میکوریزا بود. به طورکلی، تلقیح با قارچ میکوریزا در شرایط تنش خشکی باعث افزایش درصد عناصر غذایی و افزایش درصد اسانس در گیاه بادرشبو شد.
    کلیدواژگان: حداکثر تخلیه مجاز، ژرانیول، ژرانیال استات، کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی
  • مصطفی کوزه گر کالجی*، محمدرضا اردکانی، مجتبی علوی فاضل صفحات 345-360

    بادرنجبویه یک گیاه شناخته شده است که به عنوان طعم دهنده مواد غذایی، آشامیدنی و به عنوان گیاهی دارویی برای درمان سردرد، اختلالات گوارشی، عصبی و روماتیسم استفاده می شود. به منظور بررسی اثر کودهای آلی و همزیستی میکوریزایی بر اجزای عملکرد و درصد اسانس بادرنجبویه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار در سال 1393 در ساری اجرا شد. عوامل شامل کاربرد میکوریزا در دو سطح (صفر، 10% حجم گلدان)، ورمی کمپوست در دو سطح (صفر، 10% حجم گلدان) و چای کمپوست در دو سطح (صفر، 5/1 لیتر برای گلدان های مشخص شده) در نظر گرفته شدند. صفات اندازه گیری شده شامل سطح برگ، ارتفاع بوته، وزن هزار دانه و درصد اسانس بودند. نتایج به دست آمده نشان داد تیمارهای کودهای آلی و همزیستی میکوریزایی تاثیر معنی داری بر اغلب صفات مورد اندازه گیری داشتند و کلیه صفات مورد بررسی را در مقایسه با شاهد افزایش دادند. به طوری که، بیشترین سطح برگ در تیمار کاربرد چای کمپوست (93/207 سانتی متر مربع) و کمترین آن در تیمار شاهد (63/52 سانتی متر مربع) و بیشترین وزن خشک بوته در تیمار کاربرد چای کمپوست و همزیستی میکوریزایی (07/3 گرم) و کمترین آن در تیمار شاهد (51/0گرم) بودند. بیشترین درصد اسانس در تیمار همزیستی میکوریزایی معادل 73/0% و کمترین آن در تیمار شاهد معادل 23/0% به دست آمدند. با توجه به نتایج حاصل به نظر می رسد که افزایش در صفات مورد بررسی ناشی از کاربرد اثرات مفید کودهای آلی و همزیستی میکوریزایی بوده است.

    کلیدواژگان: درصد اسانس، کود بیولوژیک، گلوموس موسه، گیاه دارویی
  • زینب امان الهی بهاروند، مرتضی سیاوشی*، یوسف نیک نژاد، هرمز فلاح آملی، مسعود رفیعی صفحات 361-380
    کاربرد کودهای زیستی به منظور کاهش مصرف کودهای شیمیایی، از مهم ترین راه بردها در کشاورزی پایدار به شمار می رود. با هدف بررسی تاثیر کودهای زیستی میکوریزا و ازتوباکتر بر خصوصیات کمی و کیفی ارقام کلزا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در دو منطقه معتدل خرم آباد و معتدل سرد الشتر لرستان اجرا گردید. عامل کود زیستی شامل کاربرد میکوریزا، کاربرد ازتوباکتر، کاربرد توام میکوریزا و ازتوباکتر و عدم کاربرد کود زیستی (شاهد) و عامل رقم شامل ارقام گابریلا، نپتون، اکاپی و اکس پاور بودند. نتایج نشان داد که میانگین عملکرد دانه در منطقه خرم آباد به میزان 7/4265 کیلوگرم در هکتار و در منطقه الشتر به میزان 0/4168 کیلوگرم در هکتار به دست آمدند. بیشترین عملکرد دانه و روغن به رقم گابریلا (به ترتیب 7/4599 و 0/1923 کیلوگرم در هکتار) و کمترین آن به رقم اکاپی (به ترتیب 6/3849 و 0/1591 کیلوگرم در هکتار) در منطقه آزمایش تعلق داشتند. در میان سطوح کود زیستی، بیشترین عملکرد دانه و روغن به کاربرد توام میکوریزا و ازتوباکتر (به ترتیب 4/4408 و 0/1831 کیلوگرم در هکتار) و کمترین آن به عدم کاربرد کود زیستی (به ترتیب 0/3973 و 1/1650 کیلوگرم در هکتار) مربوط بودند. در مجموع، با توجه به اثر متقابل سه گانه عامل ها، رقم گابریلا همراه با کاربرد توام میکوریزا و ازتوباکتر برای منطقه معتدل سرد الشتر و رقم اکس پاور همراه با کاربرد ازتوباکتر برای منطقه معتدل خرم آباد و مناطق مشابه قابل توصیه هستند.
    کلیدواژگان: اکس پاور، کاربرد توام کودهای زیستی، گابریلا، عملکرد دانه، عملکرد روغن
  • نصرت الله نصرت، مرتضی گلدانی*، جواد رضایی صفحات 381-400
    درکشت تاخیری چغندرقند، استفاده از کود نیتروژن و باکتری محرک رشد، می توانند در تسریع رشد و جبران زمان از دست رفته، اهمیت زیادی داشته باشند. برای بررسی این موضوع آزمایشی در سال 1397 به صورت کرت های دو بار خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. عامل های مورد مطالعه شامل تاریخ کاشت با دو سطح (تاریخ کاشت معمول و تاریخ کاشت تاخیری) به عنوان عامل اصلی، کود نیتروژن با دو سطح مصرف کود نیتروژن بر اساس مقدار توصیه شده (300 کیلوگرم در هکتار) و 25 درصد کمتر از مقدار توصیه شده (225 کیلوگرم در هکتار) به عنوان عامل فرعی و باکتری محرک رشد با دو سطح (مایه زنی با باکتری و بدون باکتری) به عنوان عامل فرعی فرعی درنظر گرفته شدند. صفات مورد مطالعه شامل شاخص سطح برگ، تجمع ماده خشک کل، سرعت رشد، سرعت رشد نسبی و سرعت فتوسنتز خالص بودند. بررسی این آزمایش نشان داد بیشترین شاخص سطح برگ (05/3)، ماده خشک (2898 گرم بر مترمربع در واحد حرارتی)، سرعت رشد، سرعت رشد نسبی و سرعت فتوسنتز خالص در هر دو تاریخ کاشت معمول و تاخیری، مربوط به تیمار کود نیتروژن براساس توصیه همراه با مایه زنی باکتری بودند. کمترین مقدار این صفات در هر دو تاریخ کاشت با کود نیتروژن 25 درصد کمتر ازتوصیه با عدم مایه زنی باکتری محرک رشد به دست آمدند. عملکرد ریشه نیز در تیمار باکتری محرک رشد در دو تاریخ کاشت معمول و تاخیری نسبت به دیگر تیمارها به طور معنی داری 10 درصد برتری نشان داد. بر این اساس، به نظر می رسد در کشت تاخیری برای جبران زمان از دست رفته در گیاه چغندرقند استفاده تلفیقی از کودهای شیمیایی و زیستی موثر است.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، سرعت رشد، شاخص سطح برگ، نیترو باکتری
  • سعید قزوینه، سید علیرضا ولدآبادی*، عبدالوهاب عبدالهی، سعید سیف زاده، حمیدرضا ذاکرین صفحات 401-422

    این پژوهش به منظور بررسی واکنش ارقام گندم دوروم نسبت به تاریخ کاشت و تراکم های مختلف بذر تحت شرایط دیم طی آزمایشی در سال های 95-1393 در سرارود کرمانشاه به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. سه ژنوتیپ گندم دوروم (SAJI، BCR و STJ) در سه تاریخ کاشت قبل از بارندگی موثر (مقدار و زمان وقوع بارندگی موثر به ترتیب 2/33 و 5/34 میلی متر و 26 مهر و 5 آبان ماه در دو سال آزمایش بود)، 15 روز بعد از بارندگی موثر و 30 روز بعد از بارندگی موثر و در چهار تراکم 250، 350، 450 و 550 بوته در متر مربع ارزیابی شدند. صفات تعداد سنبله در متر مربع، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، درصد نور دریافتی، درصد پروتیین دانه و محتوای کلروفیل اندازه گیری شدند. نتایج مقایسه میانگین های اثرات ساده نشان داد که تعداد سنبله در متر مربع در تاریخ کاشت قبل از بارندگی موثر نسبت به دو تاریخ کاشت دیگر بیشتر بود. مقایسه میانگین های اثرات متقابل نشان داد که ژنوتیپ STJ در تراکم 250 دانه و تاریخ کاشت 15 روز بعد از بارندگی موثر بیشترین وزن هزار دانه، رقم SAJI در تراکم 550 دانه و تاریخ کاشت قبل از بارندگی موثر بیشترین عملکرد دانه و رقم SAJI در تراکم 450 دانه و تاریخ کاشت قبل از بارندگی موثر بیشترین عملکرد بیولوژیک را داشتند. بالاترین میزان کلروفیل کل و درصد پروتیین دانه از تراکم 350 بوته در مترمربع به دست آمد. کمترین میزان کلروفیل از تاریخ کاشت 30 روز بعد از بارندگی موثر حاصل شد.

    کلیدواژگان: بارندگی موثر، درصد پروتئین دانه، ژنوتیپ، عملکرد دانه و نور جذب شده
  • عباس سلیمانی فرد*، رحیم ناصری صفحات 423-446
    به منظور بررسی اثر درجه روز رشد دریافتی و تراکم بوته بر برخی از خصوصیات زراعی، مورفوفیزیولوژیکی و کیفی ماش رقم گوهر،آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در تابستان 1395 در منطقه ایلام اجرا شد. عامل اول درجه روز رشد تا زمان برداشت شامل سه درجه روز رشد 1910، 1740 و 1485 (ناشی از تاریخ کاشت های 10، 25 تیر و 5 مرداد) و عامل دوم فاصله بوته روی ردیف های کاشت در چهار سطح شامل 5، 10، 15 و 20 سانتی متر با فاصله بین ردیف های 50 سانتی متر (به ترتیب تراکم های 40، 20، 3/13 و 10 بوته در متر مربع) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که میزان کلروفیل برگ، سطح برگ، محتوای نسبی آب، تعداد غلاف در بوته، تعداد غلاف در مترمربع، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت تحت تاثیر برهمکنش فاصله بوته روی ردیف × درجه روز رشد قرار گرفتند. به طوری که بیشترین میزان کلروفیل (85/1 میلی گرم در هر گرم وزن تر)، تعداد غلاف در بوته (44 غلاف)، تعداد غلاف در مترمربع (507 غلاف)، عملکرد دانه (3149 کیلوگرم در هکتار) و شاخص برداشت (2/50 درصد) در 1740 درجه روز رشد تا زمان برداشت و فاصله بوته روی ردیف 15 سانتی متر به دست آمد. با توجه به نتایج این آزمایش بیشترین عملکرد و اجزای عملکرد دانه مربوط به درجه روز رشد 1740 (منطبق بر تاریخ کاشت 25 تیرماه) با فاصله بوته روی ردیف 15 سانتی متر (تراکم 3/13 بوته در مترمربع) بود که می تواند در شرایط منطقه ایلام مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پروتئین دانه، فتوسنتز، سطح برگ، شاخص برداشت
  • مرتضی نورعلی زاده اطاقسرا*، علی نخ زری مقدم، ابراهیم غلامعلی پور علمداری، مهدی ملاشاهی، ولی الله رامئه صفحات 447-464
    کلزا یکی از مهم ترین گیاهان دانه روغنی محسوب می شود. علف های هرز از جمله مهم ترین عوامل محدودکننده تولید کلزا هستند که کمیت و کیفیت محصول را تحت تاثیر قرار می دهند. به منظور بررسی تاثیر فاصله ردیف و مصرف علف کش ها بر رنگیزه های فتوسنتزی و عملکرد کلزا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 97-1396 در ایستگاه تحقیقات بایع کلای شهرستان نکا اجرا شد. عوامل مورد بررسی شامل آرایش کاشت در دو سطح یک و دو ردیفه و کنترل علف های هرز در 7 سطح شامل علف کش تریفلورالین (ترفلان EC48%) 5/2 لیتر در هکتار قبل از کاشت و مخلوط با خاک، کویین مراک + متازاکلر (بوتیزان استار SC41.6%) به میزان 5/2 لیتر در هکتار پیش رویشی، ترکیب تریفلورالین 5/2 لیتر در هکتار با کویین مراک + متازاکلر 5/2 لیتر در هکتار، کلوپیرالید (لونترل SL30%) 1 لیتر در هکتار + هالوکسی فوپ آرمتیل (گالانت سوپر EC10.8%) 8/0 لیتر در هکتار در مرحله 2 تا 4 برگی علف های هرز، پاراکوات (گراماکسون SL20%) 2 لیتر در هکتار در مرحله 4 تا 6 برگی علف های هرز و تیمار وجین و عدم کنترل علف های هرز بودند. نتایج نشان داد که با تغییر در آرایش کاشت و استفاده از ترکیب تریفلورالین با کویین مراک + متازاکلر و یا پاراکوات به صورت هدایت شده در کشت دو ردیفه، محتوای کلروفیل کلزا به ترتیب به میزان 06/38 و 11/34 درصد نسبت به شاهد افزایش یافتند. همچنین، زیست توده علف های هرز به ترتیب 16/87 و 97/94 درصد کاهش و عملکرد دانه نیز به میزان 4/73 و 79/76 درصد افزایش یافت که خود موجب افزایش عملکرد روغن نیز گردید.به این ترتیب با اصلاح الگوی کاشت کلزا می توان با استفاده از علف کش های پاراکوات به صورت هدایت شده و یا ترکیب علف کش تریفلورالین با کویین مراک + متازاکلر علاوه بر کنترل علف های هرز، موجب افزایش عملکرد شد.
    کلیدواژگان: آرایش کاشت، پاراکوات، ترفلان، کاروتنوئید، کلروفیل
|
  • Zeinab Heravi Zadeh, Morteza Samdaliri *, Morteza Mobaleghi, AmirAbbas Mosavi, Mojtaba Neshaei Moghadam Pages 311-324

    Drought stress, as an important constraint to reduce crop yields in Iran. To identify rice genotypes tolerant and sensitive to drought stress during flowering 15 genotypes were studied under two environments (stressed and non–stressed conditions) in a randomized complete block design with three replications at Abbas Abad and Katalom regions during 2018 growing season. To evaluate the susceptibility or tolerance of genotypes to drought stress, traits like yield under non-stress (Yp) and drought stress (Ys) and average yield of all genotypes under stress and nonstress (Ȳs), stress tolerance indicators, arithmetic mean (MP), geometric mean (GMP), harmonic mean (HM), tolerance (TOL), stress tolerance (STI), yield index (YSI), yield index (YI) and sensitivity to stress (SSI) were evaluated. Among the genotypes under study, sixty (54.62) and Ali Kazemi (46.92) showed the highest values for HM index. Shastack based on MP and GMP, shastack (61.04) and Tarom genotype (3.15) and STI index with similar trend to shastack (1.54) and Ali Kazemi (1.08) genotypes, respectively. Stress sensitivity (SSI) and yield stability index (YSI) values were similar for both genotypes of Shirudi (0.32) and Caspian (0.76). Cluster analysis based on 10 indices under drought stress resulted in two groups. Based on the results of principal component analysis, the first two components accounted for more than 92.6% of total information. The first component explained 58.76% of the total variation. According to the drought tolerance index of Shastak, Ali Kazemi and Sang Tarom genotypes are recommended as tolerant genotypes having the highest yield in both environmental conditions and having high stress tolerance index.

    Keywords: Drought tolerance, genotype, tolerance index, Grain yield
  • Gobad Salimi, Mohammad Feizian *, Naser Aliasgharzad Pages 325-344
    To study essential oil components of Dracocephalum moldavica in response to mycorrhiza fungus inoculation under drought stress condition, a factorial experiment based on completely randomized design with three replications was carried out under greenhouse condition. The factors of the experiment were three levels of drought stresses [control, 0.75 maximum allowable depletion (MAD) and 0.5 MAD] and inoculation with mycorrhiza fungi in two levels (no mycorrhiza inoculation as control and Glomus verciforme inoculation). Essential oil components were recognized via gas chromatography (GC) and gas chromatography-mass spectrometric (GC/MS). The result showed that about 36 components in D. moldavica were identified through inoculation with mycorrhiza under drought stress. Concentration of 13 compounds of these were higher than the rest. Compositions of geranial (18.3%), geraniol (30.98%), geranyl acetate (26.78%) and neral (11.94%) had high quantities in essential oil. Drought stress and mycorrhiza inoculation increased the percentage of major essential oil components. The highest essential oil percentage (1.24%) was obtained by mycorrhiza inoculation treatment and drought stress at 0.75 MAD. Drought stress reduced the uptake of nitrogen, phosphorus and potassium elements, while mycorrhiza inoculation increased their uptake. The highest uptake of potassium was in non-stress and mycorrhiza inoculation conditions. It can be concluded that mycorrhiza inoculation under drought stress increased the uptake of nutrients and essential oil composition of dragonhead.
    Keywords: Dragonhead, Gas chromatography-mass spectrometric, Geraniol, Geranyl acetate, Maximum allowable depletion
  • Mostafa Koozehgar Kaleji *, MohammadReza Ardakani, Mojtaba Alavi Fazel Pages 345-360

    Melissa officinalis L. (Lamiaceae) is a well-known herb used to give fragrance to different food and beverage products. It has also been used as a medicinal plant for the treatment of headaches, gastrointestinal disorders, nervousness, and rheumatism. To study the effect of organic fertilizers and mycorrhizal symbiosis on yield components percentage of essences Melissa officinalis, factorial experiment in a randomized complete block design with 8 treatments and 4 replications was conducted in Sari, in 2014. The experimental treatments were mycorrhizal fungi (Glomus mosseae) with two levels (0, 10% of each pot), vermicompost with two levels (0، 10% of each pot) and compost tea with two levels (0, 1.5 liter for pots marked). Traits measured were leaf area, plant high, number of seeds per plant, 1000 seed weight, and essence content. The results showed that organic fertilizer and mycorrhizal symbiosis treatments had a significant effect on all traits as compared to the control. Highest leaf area produced by the use of tea compost (207.93 cm2) and lowest from control treatment (52.63 cm2). Highest plant dry weight due to tea compost treatment along with mycorrhizal symbiosis (3.07 g) and lowest from control treatment (0.51 g). Highest essence percent was produced by mycorrhizal symbiosis treatment (0.73 %) and lowest from control treatment (0.23 %). It seems that increase in traits under study was due to the beneficial effects of organic fertilizers and mycorrhizal symbiosis of fungus used in this study.

    Keywords: Biofertilizer, Essence present, Glomus mosseae, Medicinal plant
  • Zeinab Amanolahi Baharvand, Morteza Siavoshi *, Yosoof Niknezhad, Hormoz Fallah Amoli, Masoud Rafiee Pages 361-380
    Application of Bio-fertilizers are the most important sustainable strategies for reduction of chemical fertilizers. To study the effect of mycorrhiza and azotobacter bio-fertilizer on quantitative and qualitative characteristics of rapeseed cultivars, a factorial experiment based on a randomized complete block design with four replications were conducted in two temperate and semi temperate regions of Khorramabad and Aleshtar, Iran. The bio-fertilizer application consisted of application of mycorrhiza, application of azotobacter, combined application of mycorrhiza and azotobacter, and non-application of bio-fertilizer as control. Cultivars used in this study were: Gabriella, Nepton, X-Power and Okapi. Results showed that the average seed yields in two locations are 4265.7 and 4168.0 kg.ha-1 in Khorramabad and Aleshtar area, respectively. The highest seed and oil yields, were belonged to Gabriella (4599.7 and 1923.0 kg.ha-1, respectively) and the least to Okapi (3849.6 and 1591.0 kg.ha-1, respectively). The highest seed yield was attributed to the combined application of mycorrhiza and azotobacter (4408.0 and 1831.8 kg.ha-1, respectively) and the least to the non-use of biological fertilizers (3849.6 and 1650.1 kg.ha-1, respectively). As a whole, according to interaction of three factors, Gabriella cultivar with combined application of bio-fertilizers mycorrhiza and azotobacter and X-Power cultivar with azotobacter bio-fertilizer recommended to Khorramabad temperate region and Aleshtar semi temperate region, respectively.
    Keywords: Combined application of bio-fertilizers, Gabriella, Grain yield, Oil yield, X-Power
  • Nosratollah Nosrat, Morteza Goldani *, Javad Rezaei Pages 381-400
    Delayed planting of sugar beet, use of nitrogen fertilizer and growth promoting bacteria are important in accelerating growth and compensating time loss. To study this subject, a split split plot experiment was conducted in a randomized complete block design with 3 replications and 8 treatments in 2018 at the Research Farm of Ferdowsi University of Mashhad. The factors under study consisted of planting date with two levels (regular planting, D1, and delayed planting, D2) as the main factor, nitrogen fertilizer with two levels (use of nitrogen fertilizer based on recommended rate, N1 and 25% less than recommended rate, N2) as a subfactors and bacterial growth stimulant with two levels (bacterial inoculation, B2, and without its use, B1) were considered as sub-sub- factors. Growth indices under study were leaf area index, total dry matter, crop growth rate, relative growth rate and net assimilation rate. In this study, highest leaf area index (3.5) and dry matter accumulation (2898 g.m-2) in thermal unit, as well as growth rate, relative growth rate and net assimilation rate under regular and delayed planting dates were due to the use of recommended rate of nitrogen fertilizer and bacterial inoculation treatments. The least amounts of these traits were obtained at both planting dates and use of nitrogen fertilizer, 25% less than the recommendation, and without using bacteria. Root yield and sugar content sugar beet under treatment of bacterial and nitrogen use, based on recommended rate, showed 8 to 10% higher than other treatments, under both regular and delayed planting date. It seems that the combined use of chemical and biological fertilizers is useful in delayed sowing, to compensate delayed time loss planting of sugar beet.
    Keywords: growth rate, leaf area index, Nitro bacteria, Planting date
  • Saeid Ghazvineh, AliReza Valadabadi *, Abdol Vahab Abdolahi, Saeed Seyfzadeh, HamidReza Zakerin Pages 401-422

    The present study was conducted to investigate the response of durum wheat cultivars to different planting dates and densities under rainfed conditions during the years 2014-2016 in Sararood, Kermanshah, using a split plot factorial experiment based on randomized complete block design with four replications. Three durum wheat genotypes (SAJI, BCR and STJ) with three sowing dates, prior to effective rainfall (the amount and time of effective rainfall were 33.2 and 34.5 mm, and 26 October, and 5 November for two years of experiment, respectively). 15 days after effective rainfall and 30 days after effective rainfall were evaluated for four densities of 250, 350, 450 and 550 plant per square meter. Traits like number of spikes per square meter, 1000 kernel weight, seed and biological yield, harvest index and absorbed radiation percentage were measured. The results of mean comparisons of simple effects showed that the number of spikes per square meter in the planting date before rainfall was more effective than two other planting dates. Biological yield and absorbed radiation percentage were 26.9 and 12.9 percent higher respectively in second year of experiment as compared to the first year. Comparison of interactions means showed that STJ genotype under 250 seeding density and 15 days sowing date after effective rainfall, produced highest 1000 kernel weight, while SAJI cultivar at 550 seeding density and planting date before effective rainfall showed the highest kernel yield. The SAJI cultivar showed highest biological yield under 450 seeding density and planting date before effective rainfall. For all three genotypes, the highest percentage of radiation absorption was observed when sowing date used before rainy season using 450 and 550 seeding densities. In this study all genotypes showed the highest traits values at first planting date and under 450 seeding density. The highest values of protein and chlorophyll content were observed using 350 seeding density.

    Keywords: Absorbed radiation, Effective rainfall, Grain yield, Wheat genotypes, Protein content
  • Abas Soleymani Fard *, Rahim Naseri Pages 423-446
    To study the effect of GDD and plant spacing on some agronomic, morpho-physiologic traits and qualitative traits of mungbean (Vigna radiate L.), cv. Gohar, a field experiment was conducted by using a factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications in summer of 2016 in Ilam region. The first factor, planting date, consisted of three GDD of 1910 GDD, 1740 GDD and 1485 GDD (planting dates of 10 and 25 July and 5 July) and the second factor plant spacings on the row consisting of four levels (5, 10, 15 and 20 cm) with 50 cm between rows (40, 20, 13.3 and 10 plants.m-2,respectively). The results showed that leaf chlorophyll content, leaf area, relative water content, pods.plant-1, pods.m-2, grain yield, biological yield and harvest index were affected by planting date× plant distances on the row. The highest chlorophyll content (1.85 mg/g fresh weight), pods.plant-1 (44 pods), pods.m-2 (507 pods), grain yield (3149 kg.ha-1) and harvest index (50.2%) were obtained at 1740 GDD and 15 cm plant distances on the row. According to the results of this experiment, the highest grain yield and yield components belonged to the planting date of 1740 GDD (planting dates of 25 July) with 15 cm plant distances on the row (13.3 plants.m-2) in Ilam region.
    Keywords: grain protein, harvest index, leaf area, Photosynthesis
  • Morteza Noralizadeh Otaghsara *, Ali Nakhzari Moghadam, Ebrahim Gholamalipour Alamdari, Mehdi Mollashahi, Valiollah Rameah Pages 447-464
    Rapessed is one of the most important oilseed crops. Weeds, also are most important factors that limit the production of the oil crops and greatly affect the quantity and quality of their extracted oils. To investigate the effect of row spacing and herbicide application on photosynthetic pigments and rapeseed yield, a factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications was conducted during 2017-18 at Bayekola Research Station, Neka, Mazandaran. Factors were planting arrangement in two levels )one and two-row plantings( and weed control in 7 levels of  application of herbicides consisting of Trifluralin (Treflan) 2.5 l.ha-1 before planting and mixed with soil, Quinmerac + Metazachlor (Butisan Star) 2.5 l.ha-1 pre-emergence, Trifluralin 2.5 l/ha before planting + Quinmerac + Metazachlor 2.5 l.ha-1 pre-emergence, Chlopyralid (lontrel) 1 l.ha-1 + Haloxyfop-R-Methyl (Super Gallant) 0.8 l.ha-1 at 2 to 4 weeds leaf stage, Paraquat (Gramaxon) 2 l.ha-1 at 4 to 6 weeds leaf stages, weed control and without weed control. The results showed that by changing the planting arrangement and using combination of Trifluralin with Quinmerac + Metazachlor and/or application of Paraquat (as a guided herbicide) in two-row culture, the rapeseed chlorophyll content increased by 38.06% and 34.11% as compared to without weed control. Also, weed dry weight decreased by 87.16% and 94.97%, and rapeseed grain yield increased by 73.4% and 76.79%, respectively, which resulted in increasing crops,s extracted oil. It can be concluded that by modifying the canola planting pattern we can increase canola,s oil yield, and application of guided herbicide or combination of Trifluralin with Quinmerac + Metazachlor, to control weeds.
    Keywords: Carotenoid, Chlorophyll, Paraquat, Planting arrangement, Treflan